Showpainin historia Euroopassa
Ammattilaispainin kehitys Euroopan maissa
Ammattipainia / showpainia maailmalla on tehty jo pitkään. Tässä perehdymme nimenomaan eurooppalaisen showpainin kehitykseen ja historiaan. Lue myös lisää showpainista Pohjoismaissa.
Ranska: Catch ja Lutte
Ranskassa ammattilaispaini tunnetaan termeillä ”catch” tai ”lutte/lutte professionnelle”. Ranskan ammattilaispainin juuret ulottuvat 1800-luvun lopulle, jolloin ”lutte libre” (vapaapaini) ja ”lutte gréco-romaine” (kreikkalais-roomalainen paini) olivat suosittuja urheilumuotoja.
1900-luvun alussa Ranskassakin yleistyi ns. ”catch-as-catch-can” -tyyli, joka yhdisti vapaapainin elementtejä ja showmaisuutta. Tämä muuntui myöhemmin ”catch”-nimiseksi viihteellisemmäksi painimuodoksi. Legendaarinen painija Henri Deglane oli yksi ensimmäisistä ranskalaisista tähdistä, joka siirtyi perinteisestä painista ammattilaispainiin.
1960-70-luvuilla ranskalainen showpaini eli kultakauttaan, kun L’Élysée Montmartre -areenalla Pariisissa järjestettiin säännöllisesti suuria tapahtumia. Ranskalaiset painijat kuten André the Giant (André Roussimoff), joka syntyi Grenoblessa, nousivat kansainväliseen maineeseen.
Nykyään Ranska on elpynyt showpainimaana. Promootiot kuten Association Biterroise de Catch (ABC) ja Wrestling Stars järjestävät säännöllisesti tapahtumia ympäri maata, ja ranskalainen showpaini on saanut vaikutteita sekä amerikkalaisesta että japanilaisesta tyylistä.
Saksa: Catcherin ja ammattipainin kehitys
Saksassa ammattilaispaini tunnettiin alun perin nimellä ”Catchen” tai ”Berufsringen”. Sen juuret ulottuvat 1920-30-luvuille, jolloin saksalaiset voimamiehet ja painijat kiersivät markkinoilla ja sirkuksissa. Toisen maailmansodan jälkeen amerikkalaisten miehitysjoukkojen vaikutuksesta showpaini sai jalansijaa erityisesti läntisessä Saksassa.
1960-luvulla saksalainen showpaini alkoi kehittyä omanlaisekseen. Catch Wrestling Association (CWA), jonka perusti Otto Wanz vuonna 1973 Itävallassa, laajeni pian Saksaan ja oli merkittävä tekijä keskieurooppalaisen showpainin kehityksessä aina 1990-luvun lopulle saakka. CWA:n vuosittainen Euro Catch Festival keräsi suuria yleisöjä Wienissä ja muissa kaupungeissa.
Merkittävä käännekohta tapahtui vuonna 2000, kun Westside Xtreme Wrestling (wXw) perustettiin. Tästä promootioista on kasvanut Saksan johtava showpainiorganisaatio, joka tunnetaan korkean intensiteetin otteluistaan ja kansainvälisistä yhteyksistään. wXw:n vuosittainen 16 Carat Gold -turnaus on nykyään yksi Euroopan arvostetuimmista showpainitapahtumista.
Saksalainen showpaini on teknisesti painottunutta ja yhdistelee vaikutteita japanilaisesta strong style -tyylistä sekä eurooppalaisesta teknisestä painista. Merkittäviä saksalaisia painijoita ovat olleet mm. Alex Wright, Axel Dieter Jr. (Marcel Barthel/Ludwig Kaiser WWE:ssä) ja WALTER (Gunther WWE:ssä).
Iso-Britannia: Brittiläisen showpainin kultakausi ja uusi nousu
Iso-Britannian showpainilla on erityisen rikas historia. Joint Promotions hallitsi brittiläistä showpainia 1950-luvulta 1980-luvulle, ja sen viikoittaiset televisiolähetykset ITV:n World of Sport -ohjelmassa tekivät showpainista kansallisen instituution. Brittiläinen showpaini kehittyi omanlaisekseen tyyliksi, joka erosi merkittävästi amerikkalaisesta vastineestaan.
Brittiläisessä showpainissa painotettiin teknistä osaamista, realistisempaa ottelunkuvausta ja tiukkoja sääntöjä, jotka perustuivat ”Admiral Lord Mountevans’ Rules” -säännöstöön. Ottelut käytiin yleensä erien muodossa, ja voitto saavutettiin kahdella kolmesta erästä.
Merkittäviä brittiläisiä painijoita tältä aikakaudelta olivat mm. Mick McManus, Jackie Pallo, Giant Haystacks ja Big Daddy (Shirley Crabtree). Big Daddy ja Giant Haystacks muodostivat yhden brittiläisen showpainin kuuluisimmista feudeista, joka keräsi valtavia katsojalukuja televisiossa.
1990-luvulla brittiläinen showpaini koki alamäen, kun World of Sport lopetti showpainilähetykset vuonna 1985. Laji jatkui pienemmissä halleissa ja yhteisötaloissa, mutta menetti valtavirran suosionsa.
2000-luvulla brittiläinen showpaini on kokenut merkittävän elpymisen. Promootiot kuten Progress Wrestling (perustettu 2011), Revolution Pro Wrestling (perustettu 2012), Insane Championship Wrestling (perustettu 2006), Over The Top Pro Wrestling (perustettu 2014) ja Attack! Pro Wrestling ovat luoneet uuden brittiläisen showpainin aallon, joka yhdistää perinteisen brittiläisen teknisen painin elementtejä moderniin indie-tyyliin.
Tämä uusi aalto huipentui WWE:n NXT UK -brändin perustamiseen vuonna 2018, mikä toi brittiläisen showpainin jälleen kansainväliseen valokeilaan. Brittiläinen showpaini tunnetaan nykyään teknisestä taituruudestaan, fyysisestä tyylistään ja intohimoisista faneistaan.
Eurooppalaiset painijat Amerikan suurissa promootioissa
WWE:n eurooppalaiset tähdet
Eurooppalaiset painijat ovat tehneet merkittävän vaikutuksen WWE:ssä (aiemmin WWF) vuosikymmenien ajan:
– André the Giant (Ranska) oli yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista painijoista ja WWF:n ensimmäisiä supertähtiä. Hänen ottelunsa Hulk Hogania vastaan WrestleMania III:ssa vuonna 1987 on yksi showpainin historian merkittävimmistä hetkistä.
– British Bulldog (Davey Boy Smith, Iso-Britannia) saavutti suurta suosiota 1990-luvulla. Hänen voittonsa Bret Hartista SummerSlam 1992 -tapahtumassa Wembleyllä on yksi brittiläisen showpainin suurimmista hetkistä.
– William Regal (Iso-Britannia) toi brittiläisen teknisen painin elementin WWE:hen ja toimi myöhemmin NXT:n ja NXT UK:n johtajana, vaikuttaen merkittävästi eurooppalaisten painijoiden rekrytointiin.
– Finlay (Pohjois-Irlanti) toi kovan eurooppalaisen tyylin WWE:hen ja toimi myöhemmin tuottajana, kouluttaen monia naispainijoita.
– Dynamite Kid (Iso-Britannia) mullisti kevytsarjan painin 1980-luvulla ja vaikutti merkittävästi modernin showpainin kehitykseen.
Uudemman sukupolven eurooppalaisia tähtiä WWE:ssä ovat:
– Finn Bálor (Irlanti) on entinen NXT- ja Universal-mestari, joka toi eurooppalaisen indie-kokemuksensa ja japanilaisen koulutuksensa WWE:hen.
– Drew McIntyre (Skotlanti) nousi WWE:n huipulle pitkän matkan jälkeen ja voitti WWE-mestaruuden WrestleMania 36:ssa.
– WALTER/Gunther (Itävalta) toi eurooppalaisen strong style -painin WWE:hen ja hallitsi NXT UK:ta ennätykselliset 870 päivää.
– Sheamus (Irlanti) on moninkertainen maailmanmestari, joka on tuonut irlantilaisen fyysisen tyylin WWE:hen.
WCW:n eurooppalaiset painijat
World Championship Wrestling (WCW) hyödynsi myös eurooppalaisia painijoita 1990-luvulla:
– Alex Wright (Saksa) oli yksi harvoista eurooppalaisista, jotka saivat merkittävän push-kampanjan WCW:ssä, ja hän toi saksalaisen teknisen painin elementin amerikkalaiseen showpainiin.
– Fit Finlay (Pohjois-Irlanti) toi kovan eurooppalaisen tyylin WCW:hen ennen siirtymistään WWE:hen.
– Steven Regal (William Regal, Iso-Britannia) loi WCW:ssä ”Real Man’s Man” -hahmonsa ja oli Television-mestari.
– Lord Steven Regal ja Earl Robert Eaton muodostivat Blue Bloods -ryhmän, joka parodioi brittiläistä aristokratiaa.
Eurooppalaisten painijoiden vaikutus
Eurooppalaiset painijat ovat tuoneet amerikkalaiseen showpainiin erilaisia tyylejä ja tekniikoita:
– Brittiläinen tekninen paini on vaikuttanut merkittävästi kevytsarjan ja cruiserweight-divisioonien kehitykseen.
– Eurooppalainen fyysisempi tyyli on tuonut vaihtelua amerikkalaiseen showpainiin, joka on perinteisesti ollut enemmän hahmoihin ja tarinoihin keskittynyttä.
– Eurooppalaiset painijat ovat usein toimineet sillanrakentajina japanilaisen ja amerikkalaisen showpainin välillä, tuoden vaikutteita molemmista tyyleistä.
Nykyään eurooppalaisten painijoiden vaikutus näkyy vahvasti WWE:n NXT-brändissä ja AEW:ssä, jossa eurooppalainen tekninen tyyli on saanut paljon arvostusta. Eurooppalaiset painijat kuten PAC (Iso-Britannia), Claudio Castagnoli (Sveitsi) ja Malakai Black (Alankomaat) ovat merkittävässä asemassa AEW:ssä.
Eurooppalainen showpaini jatkaa kehittymistään ja vaikuttaa yhä enemmän globaaliin showpainikulttuuriin, tuoden oman ainutlaatuisen tyylinsä ja historiansa maailmanlaajuiseen showpainin värikkääseen kokonaisuuteen.