Showpainin historiaa lyhyesti
Alkuvaiheet
Showpaini, eli ammattilaispaini, sai alkunsa 1800-luvun lopulla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Siitäkin kauemmaksi voidaan vielä katsoa, mutta on hyvä aloittaa tarina tästä. Aluksi paini oli osa sirkuksia, markkinoita ja vaudeville-esityksiä, joissa voimamiehet ja painijat haastoivat yleisön jäseniä tai muita ammattilaisia. Näissä otteluissa yhdistyivät aidot kilpailut ja ennalta sovitut lopputulokset, mikä loi pohjan showpainin viihteelliselle luonteelle.
Sirkuspainijat tienasivat jo alkuaikoina ruhtinaallisesti ja olivat aikansa urheilun supertähtiä. Helsingissäkin vieraili vuosina 1907–1908 tsekkiläinen legenda Gustav Frištenský, joka niitti suurta mainetta myös Amerikassa.
Eurooppa
Euroopassa showpaini kehittyi omaleimaiseen suuntaansa erityisesti Isossa-Britanniassa, Ranskassa ja Saksassa. Brittiläinen showpaini saavutti huippunsa 1960-1980-luvuilla, jolloin Joint Promotions -organisaation järjestämät tapahtumat keräsivät valtavia yleisöjä. World of Sport -televisio-ohjelmassa esitettiin viikoittain showpainia, ja se teki tähdistä kuten Big Daddy ja Giant Haystacks koko kansan julkkiksia.
Brittiläinen showpaini erosi amerikkalaisesta versiosta merkittävästi. Se painotti teknistä osaamista, painijat ottelivat erissä, ja ottelut päättyivät usein kahteen selätysvoittoon (two out of three falls). Brittiläinen tyyli vaikutti merkittävästi moniin huippupainijoihin, kuten William Regaliin, Fit Finlayhin ja esim. Regalin kautta Daniel Bryaniin.
Ranskassa ammattipaini, ”catch”, oli erittäin suosittua 1950-1970-luvuilla. Legendaariset painijat kuten André the Giant (André Roussimoff) aloittivat uransa Euroopassa ennen siirtymistään Yhdysvaltoihin. Saksassa taas Otto Wanz ja hänen Catch Wrestling Association -promootioonsa (CWA) piti eurooppalaista showpainia elossa 1970-luvulta 1990-luvun lopulle.
2000-luvulla eurooppalainen showpaini on kokenut uuden nousun. Iso-Britanniassa Progress Wrestling, Over The Top Wrestling, Revolution Pro Wrestling ja Insane Championship Wrestling ovat tuoneet brittiläisen showpainin takaisin kartalle. Saksassa Westside Xtreme Wrestling (wXw) on noussut Euroopan johtavaksi promootioksi, ja se tekee nykyään yhteistyötä WWE:n kanssa.
Showpaini voi ja elää myös meillä Pohjoismaissa hyvin. Lue tiivistelmämme Pohjoismaiden showpainista täältä.
Yhdysvallat
Territoriaaliset ajat
1950-luvulta 1980-luvulle Yhdysvaltain showpaini oli jaettu alueellisiin promootioihin, joita koordinoi National Wrestling Alliance (NWA). Jokaisella alueella oli omat tähtensä ja mestaruutensa. Tämä järjestelmä mahdollisti paikallisen viihteen ja antoi painijoille mahdollisuuden kehittää taitojaan eri puolilla maata.
NWA:n maailmanmestaruus oli arvostetuin titteli, ja sen haltija kiersi eri alueilla puolustamassa mestaruuttaan. Legendaariset painijat kuten Lou Thesz, Harley Race, Dory Funk Jr. ja Ric Flair toimivat NWA:n keulakuvina ja maailmanmestareina.
Merkittäviä alueellisia promootiota olivat muun muassa:
– American Wrestling Association (AWA) Minneapolisissa, Verne Gagnen johdolla
– Mid-Atlantic Championship Wrestling (Jim Crockett Promotions) Pohjois-Carolinassa
– World Class Championship Wrestling (WCCW) Texasissa, Von Erich -perheen tähdittämänä
– Georgia Championship Wrestling
– St. Louis Wrestling Club Sam Muchnick’in johdolla
WWF:n nousu ja kansallinen laajentuminen
Vince McMahon Jr. osti World Wrestling Federationin (WWF) isältään vuonna 1982. Hän aloitti aggressiivisen laajentumisen, palkaten muiden alueiden tähtiä ja hyödyntäen kaapelitelevisiota sekä pay-per-view-tapahtumia. Tästä seurasi territoriaalisen järjestelmän romahdus. Tähtipainijat kuten Hulk Hogan, ”Macho Man” Randy Savage, André the Giant ja Ultimate Warrior nousivat kansallisiksi tähdiksi.
Vuonna 1985 järjestetty ensimmäinen WrestleMania-tapahtuma merkitsi uuden aikakauden alkua. WWF yhdisti showpainin populaarikulttuuriin, tuoden mukaan julkkiksia kuten Mr. T:n ja Cyndi Lauperin. ”Rock ’n’ Wrestling Connection” -kampanja toi showpainin MTV:lle ja laajemman yleisön tietoisuuteen.
Monday Night Wars
1990-luvulla WWF kohtasi kilpailua World Championship Wrestlingin (WCW) kanssa. WCW:n omistaja, mediamoguli Ted Turner, antoi promootiolla vahvan taloudellisen tuen ja televisioajan. WCW:n johtoon nousi Eric Bischoff, joka palkkasi WWF:n tähtiä kuten Hulk Hoganin, Scott Hallin ja Kevin Nashin.
Vuonna 1996 Hall ja Nash ”hyökkäsivät” WCW:hen, mikä johti New World Order (nWo) -ryhmittymän syntyyn. Tämä tarina, jossa Hulk Hoganin kääntyi koko kansan sankarista pahikseksi, nosti WCW:n katsojaluvut WWF:n ohi 83 viikoksi peräkkäin.
WWF vastasi ”Attitude Era” -aikakaudella, joka tarjosi aikuisempaa sisältöä. ”Stone Cold” Steve Austin, The Rock, D-Generation X ja Undertaker nousivat uusiksi supertähdiksi. Vince McMahon itse nousi esiin pahana pomona ”Mr. McMahon” -hahmona, jonka kamppailu ja vääntö Austinin kanssa loi showpainin historian ehkäpä menestyneimmän tarinan.
Monday Night Wars päättyi vuonna 2001, kun WWF osti WCW:n. Samana vuonna myös Extreme Championship Wrestling (ECW), joka oli tarjonnut vaihtoehtoista, hardcore-painotteista showpainia, ajautui konkurssiin.
WWE:n valtakausi ja uudet haastajat
Vuonna 2002 WWF muutti nimensä World Wrestling Entertainmentiksi (WWE) oikeustaistelun seurauksena. 2000-luvulla WWE jakautui eri brändeihin (RAW, SmackDown, NXT) ja laajensi toimintaansa globaalisti. Tähtipainijat kuten John Cena, Randy Orton, Edge, Batista ja myöhemmin CM Punk, Daniel Bryan ja ”The Shield” -ryhmittymä (Roman Reigns, Seth Rollins, Dean Ambrose/John Moxley) nousivat suosikeiksi.
Vuonna 2019 uusi haastaja, All Elite Wrestling (AEW), perustettiin Tony Khanin rahoituksella ja The Elite -ryhmän (Cody Rhodes, Kenny Omega, The Young Bucks) johdolla. AEW on ensimmäinen vakavasti otettava kilpailija WWE:lle sitten WCW:n päivien, ja se on tuonut vaihtoehdon showpainin ystäville.
Meksikon vivahde showpainissa – Lucha Libre
Meksikossa showpaini tunnetaan nimellä ”lucha libre”, ja sen tunnusomaisin piirre on värikkäät naamiot (máscaras). Lucha libre sai alkunsa 1930-luvulla, kun Salvador Lutteroth perusti Empresa Mexicana de Lucha Libre -promootion (EMLL, nykyinen CMLL) vuonna 1933.
Legendaariset luchadorit kuten El Santo, Blue Demon ja Mil Máscaras ovat nousseet kansallisiksi symboleiksi. El Santo esiintyi jopa kymmenissä elokuvissa, taistellen vampyyreja ja muita hirviöitä vastaan. Lucha libre tunnetaan ilmavasta tyylistään ja selkeästä jaosta hyvisten (técnicos) ja pahisten (rudos) välillä.
Nykyään Meksikon kaksi suurinta promootiota ovat CMLL ja AAA (Lucha Libre AAA Worldwide), ja meksikolainen showpaini on vaikuttanut merkittävästi kansainväliseen showpainiin, erityisesti cruiserweight-painoluokkaan.
Japanin iskevä showpaini – Puroresu
Japanissa showpaini (puroresu) rantautui toisen maailmansodan jälkeen. Rikidōzan perusti Japan Pro Wrestling Associationin (JWA) vuonna 1953 ja toi amerikkalaiset painijat Japaniin. Hänen kuolemansa jälkeen hänen oppilaansa Antonio Inoki ja Giant Baba perustivat omat promotionsa: New Japan Pro Wrestling (NJPW) ja All Japan Pro Wrestling (AJPW) vuonna 1972.
Japanilainen showpaini painottaa kovaa ja realistista tyyliä (”strong style” NJPW:ssä, ”King’s Road” AJPW:ssä). Legendaariset painijat kuten Mitsuharu Misawa, Kenta Kobashi, Toshiaki Kawada ja Keiji Mutoh ovat vaikuttaneet merkittävästi japanilaisen showpainin kehitykseen.
Naisten showpaini (joshi puroresu) on myös ollut Japanissa erittäin suosittua, ja tähtipainijat kuten Manami Toyota, Bull Nakano, ja suomessakin vieraillut Meiko Satomura ovat tunnettuja teknisesti taidokkaista otteluistaan.
Showpainin globaali merkitys
Showpaini on kehittynyt monipuoliseksi viihteen muodoksi, joka yhdistää urheilun, teatterin ja tarinankerronnan elementtejä. Nykyään showpaini on globaali ilmiö, joka ylittää kulttuurirajat ja yhdistää faneja ympäri maailman.
Digitaalinen aikakausi on muuttanut showpainia merkittävästi. WWE Network, AEW Plus, YouTube ja muut videopalvelut toivat showpainin helpommin saataville kuin koskaan aiemmin. Sosiaalinen media on antanut painijoille mahdollisuuden rakentaa henkilöbrändiään ja olla suorassa yhteydessä faneihinsa.
Showpainin tulevaisuus näyttää valoisalta, kun uudet promotiot, tyylit ja painijat jatkavat tämän ainutlaatuisen viihdemuodon kehittämistä ja viemistä uusille yleisöille ympäri maailman.